فهرست مطالب

مطالعات و سیاستهای اقتصادی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1394)

نشریه مطالعات و سیاستهای اقتصادی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکبر کمیجانی*، یزدان گودرزی فراهانی صفحه 3
    پایداری مالی دولت اشاره به جریان درآمدها و هزینه های دولت دارد. مطابق با تئوری پولی سطح قیمت (MTPL) و تئوری مالی سطح قیمت (FTPL) می توان به این موضوع اشاره کرد که دلیل افزایش در سطح عمومی قیمت بدهی مالی دولت و تامین مالی پولی آن می باشد. هدف این تحقیق بررسی پایداری مالی در کسری بودجه دولت می باشد. به منظور بررسی این رابطه به دلیل پویایی های مدل از رویکرد مدل های هم انباشتگی پویا و روش حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS) استفاده شده است که برای این منظور از داده های سالیانه دوره زمانی 1350-1392 در راستای آزمون فرضیه تحقیق مبنی بر اینکه پایداری مالی قوی بین درآمدها و هزینه های دولت وجود دارد، استفاده شد. نتایج آزمون ریشه واحد حاکی از انباشته از مرتبه اول بودن متغیرهای هزینه دولت و درآمد ها بود، به طوری که بیانگر وجود رابطه بلندمدت بین متغیر ها می باشد. برای این منظور سه حالت از درآمدهای دولت شامل درآمد مالیاتی، مالیات و درآمد نفتی، و درآمدهای مالیات، نفت و حق الضرب بر روی هزینه ها برازش شد که به ترتیب منتج به پایداری مالی ضعیف، پایداری مالی قوی و ناسازگاری در پایداری مالی دولت گردیده اند. بنابراین پیشنهاد می شود به منظور وجود پایداری مالی، دولت درآمدهای نفتی را تا حد امکان در دارایی های سرمایه ای سرمایه گذاری نموده و همچنین با ایجاد اصلاحات در ساختار هزینه ای به ایجاد توازن در جریان هزینه ها و درآمدهای خود کمک کند. همچنین از آنجایی که بدهی مالی دولت و تامین مالی آن از طریق پولی کردن کسری بودجه دلیل مهمی بر تورم می باشد باید دولت در ساختار مالی خود منضبط تر عمل کند.
    کلیدواژگان: کسری بودجه، پایداری مالی، هم انباشتگی، درآمد نفتی، درآمد مالیاتی
  • محسن مهرآرا*، الهه بهلولوند صفحه 27
    موضوع ریسک اعتباری و مطالبات معوق بانکی یکی از موضوعات حساس و با اهمیت صنعت بانکداری می باشد، به گونه ای که می توان آن را عامل اصلی ورشکستگی بانک ها معرفی نمود. بحران اقتصادی (2008) در آمریکا که ریشه در افزایش ریسک اعتباری داشت، اهمیت توجه به ریسک اعتباری را بیش از پیش نمایان ساخت. در سال های اخیر بروز رکود اقتصادی همراه با تورم در ایران موجب افزایش مطالبات معوق بانکی شده است که می تواند نظام بانکی کشور را با مشکلات جدی مواجه سازد. لذا این پژوهش به تعیین عوامل موثر بر ریسک اعتباری در سیستم بانکی کشور می پردازد. بدین منظور از روش اقتصاد سنجی بیزینی استفاده شده است. داده های این پژوهش از چهارده بانک فعال در ایران جمع آوری شده است و دوره مورد مطالعه 1382-1392می باشد.
    نتایج این تحقیق که به بررسی تاثیر عوامل کلان اقتصادی و عوامل درون بانکی بر ریسک اعتباری می پردازد، موید آن است که، متغیرهای ریسک نقدینگی، نسبت تسهیلات به سپرده، بازدهی دارایی، نسبت سرمایه به دارایی و اندازه بانک با احتمال100% و متغیر نسبت کارایی با احتمال 97%، موثرترین عوامل در الگوی ریسک اعتباری بانک های ایران هستند.
    احتمال شمول سایر متغیرها از جمله حاشیه سود، ساختار تامین مالی، نسبت سپرده ها و متغیرهای کلان اقتصادی در الگو کمتر از 25% بوده و لذا شواهد قوی برای موثر بودن آن ها بر ریسک اعتباری وجود ندارد. به نظر می رسد که این متغیرها به ویژه متغیرهای کلان اقتصادی تنها از کانال متغیرهای لحاظ شده در الگو یا همان عوامل داخلی می توانند بر ریسک اعتباری تاثیر گذار باشند.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، سیستم بانکی، میانگین گیری مدل بیزینی(BMA)، حداقل مربعات متوسط وزنی (WALS)
  • محمدنقی نظرپور*، فرشید سلیمی صفحه 57
    در این مطالعه به دنبال پاسخگویی به این سوال می باشیم که با وجود بازار پرنوسان و تاثیر پذیر از انواع بحران ها و تورم، استفاده از تسهیلات مشارکت محور (مشارکت مدنی، مشارکت حقوقی، مضاربه) در دوران رکود و رونق چقدر توانسته اقتصاد کشور را به سمت تولید، اشتغال و سرمایه گذاری در بخش تولید هدایت کند. برای این منظور با استفاده از مدل چرخشی و تغییر رژیم مارکوف سوئیچینگ اثر استفاده از تسهیلات مشارکت محور در تولید، اشتغال و سرمایه گذاری را بررسی می کنیم. بازه زمانی تحقیق از سال 1363 یعنی شروع به کار بانکداری بدون ربا در ایران تا سال 1391 می باشد. نتایج تخمین مدل مارکوف برای دوران رکود و رونق نشان می دهد؛ در رژیم دوم یعنی دوران رونق و با افزایش استفاده از عقود مشارکت محور؛ نرخ سود حقیقی، سرمایه گذاری و تولید افزایش می یابد، اما مسئله مهم در اقتصاد ایران میزان دوام دوران رکود و رونق می باشد که طبق نتایج تخمین مدل، میزان مواجهه اقتصاد با دوران رکود برای بازه زمانی مورد بررسی در تحقیق حاضر پانزده دوره در مقابل نه دوره رونق می باشد که در نتیجه ریسک استفاده از عقود مشارکت محور را با شرایط موجود افزایش می دهد و از آنجایی که انتظارات نقش بسیار مهمی در تصمیم به سرمایه گذاری دارند، هر گونه عدم ثبات اقتصادی می تواند اثر منفی بر سرمایه گذاری، تولید و اشتغال داشته باشد که نتایج تخمین برای دو رژیم گویای این مطلب می باشد.
    کلیدواژگان: عقود مشارکت محور، بخش حقیقی اقتصاد، شوک های نفتی و پولی، مدل تغییر رژیم مارکوف سوئیچینگ
  • ناصر الهی*، رضا ایزدی صفحه 85
    این مقاله به بررسی وجود اثر هفته های ماه در بازارهای ارز ایران طی دوره 1385-1392 می پردازد. داده ها، نرخ های ارز بازارهای رسمی و آزاد را شامل می شوند. مبادلات نرخ های ارز میان ریال ایران (IR) و دلار ایالات متحده (USD) و یوروی اروپا (EUR) در این بررسی مورد استفاده قرار گرفتند تا فرضیه وجود اثر هفته های ماه را آزمون نمایند. با توجه به خطاهای خوشه‏ای و ناهمسانی واریانس شرطی در بازده نرخ های ارز، از مدل های آرچ (آرچ نامتقارن) در آزمون فرضیه استفاده شده است. الگوی هفتگی برای دلار بازار آزاد به اثر مثبت و منفی به ترتیب در هفته های اول و چهارم و برای یوروی بازار آزاد به اثر مثبت در هفته های اول و دوم و اثر منفی در هفته های چهارم و پنجم اشاره دارد. همچنین، برای بازار رسمی، بازده هفتگی دلار در هفته اول و بازده هفتگی یورو در هفته های اول و دوم به طور متوسط مثبت و معنی دار بود. این نتایج می توانند شکل ضعیف فرضیه بازار کارا را مورد تردید قرار دهند.
    کلیدواژگان: اثر هفته های ماه، بازار کارا، الگوهای آرچ، بازارهای ارز، ایران
  • ابوالفضل شاه آبادی*، آرش حیدری صفحه 105
    تحقیق و توسعه به عنوان یکی از نهادهای نوآوری می تواند بهره وری بنگاه ها را به واسطه بهبود کیفیت محصول یا کاهش هزینه های متوسط تولید، افزایش دهد و بر سودآوری بنگاه اثر مثبت بگذارد. رمز موفقیت اقتصادیک کشور این است که بنگاه های تولیدی آن نوآور باشند و کالاهایی تولید نمایند که قدرت رقابت با کالاهای مشابه خارجی را دارا باشند. لذا برای دستیابی به هدف از پژوهش اینکه چه عواملی سرمایه گذاری در R&D بنگاه ها (BERD) را تعیین می کنند؟ برای این منظور دو دسته کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته طی دوره 1995-2012 انتخاب شده اند که به بررسی عوامل تعیین کننده BERD آن ها بر اساس رویکرد پانل دیتا با بهره گیری از روش 2SLS (حداقل مربعات دو مرحله ای) پرداخته شده است. در این مطالعه به درونزایی حمایت از حقوق مالکیت فکری (IPR) توجه گردیده است. نتایج برآورد بیانگر اثر مثبت و معنادار حمایت از حقوق مالکیت فکری و شدت R&D دانشگاه ها بر شدت BERD است. متغیر دسترسی به وجوه داخلی که با نسبت پس انداز داخلی به GDP با یک دوره وقفه اندازه گیری شده است نیز، اثر مثبت بر شدت BERD دارد ولی تنها برای کشورهای توسعه یافته معنادار است. همچنین متغیر صادرات با فن آوری برتر دارای تاثیر مثبت و معنادار برای هر دو گروه کشورهای مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، نوآوری، بنگاه، کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته
  • ویدا ورهرامی*، حسنعلی قنبری ممان، پریا امینی صفحه 131
    در این پژوهش دو استان تهران و اصفهان که بیشترین حجم مصرفی گاز طبیعی را در کشور دارند و از لحاظ جمعیتی، از پر جمعیت ترین استان های ایران به شمار می روند و همچنین به لحاظ صنعتی شبیه هم هستند را به عنوان شاخصی از الگوی مصرف گاز طبیعی کشور بررسی کرده و به برآورد تابع تقاضای گاز طبیعی ترکیبی این دو استان در بخش صنعت طی سال های 1380-1392، با رویکرد تجزیه قیمت و پانل پویا پرداختیم. فرضیه تحقیق مبتنی بر تاثیر نامتقارن قیمت گاز بر تقاضای آن در دو استان مزبور می باشد. نتایج پژوهش حاکی از این است که در دوره مورد بررسی، کشش های قیمتی و تولیدی کوتاه مدت کمتر از بلندمدت بوده و کشش تولیدی تقاضای گاز طبیعی در کوتاه مدت و در بلندمدت بیشتر از یک است که علت اصلی آن هم زیاد بودن شدت انرژی در دو استان نسبت به استانداردهای بین المللی می باشد. از سوی دیگر نتایج نشان داد که متغیر قیمت تاثیر نامتقارنی بر تقاضای گاز طبیعی در دو استان مورد مطالعه دارد. همچنین حساسیت تقاضا هنگام افزایش قیمت ها بیشتر از کاهش قیمت ها بوده و متغیر تاخیری مقدار تقاضا تاثیر نسبتا زیادی روی تقاضای دوره جاری دارد.
    کلیدواژگان: تابع تقاضای گاز طبیعی در بخش صنعت، استان های تهران و اصفهان، پانل پویا، اثرات نامتقارن قیمتی، کشش قیمتی و تولیدی گاز طبیعی
|
  • Akbar Komijani*, Yazdan Gudarzi Farahani Page 3
    Government financial sustainability refers to government flows of revenues and expenditures. According to the monetary theory of the price-level (MTPL) and financial theory of the price-level (FTPL), it can be stated that causes of increase in price level are government financial debt and monetary provision of debt. The purpose of this study is to investigate the financial sustainability of the government deficit. In order to investigate this relationship and because of dynamics of the model, dynamic cointegration models and dynamic ordinary least square models (DOLS) are applied. For this purpose, we used data from the annual period 1971 -2013. Empirical results for the variables indicate that variables for government’s expenditures and government’s revenues are first order cointegrated which suggest that there exists a long run relationship between the variables. For this purpose, three kinds of government revenues including tax revenues, taxes, and oil revenues, and tax incomes, oil and seigniorage are regressed over costs which result in weak financial sustainability, strong financial sustainability and inconsistency in government financial sustainability, respectively. Therefore, it is recommended that in order to maintain financial sustainability, governments invest oil revenues, to the extent possible, in capital assets and by reforming their cost structures attempt to balance their income and cost flows. Also, since government financial debt and debt financing through seigniorage are two important reasons for inflation, governments should be more disciplined in their financial structure.
    Keywords: Budget Deficit, Financial Sustainability, Cointegration, Oil Revenue, Tax Revenue
  • Mohsen Mehrara*, Elahe Bohlool Vand Page 27
    The issues of bank’s credit risk as well as overdue receivable are among the critical concerns of banking industry, in a sense that they can be regarded as the main determinants of bankruptcy of banks in the world. The economic crisis of America rooted in the increasing of credit risk has revealed the significance of considering this notion more than ever. Recently, the enhancement of overdue receivable to banks resulted from the economic recession coupled with inflation has threaten banking system. To address this subject, this study aimed at investigating the influence of macro-economic as well as intra-banking factors on credit risk in Iran’s banking system, employing Bayesian method. The data were collected from 14 Iranian active banks in a period of 10 years (2003-2013). The result indicated that liquidity risk, loans to deposit ratio, return to asset, capital to asset ratio, and bank size with 100 percent, and efficiency ratio with that of 97 percent were respectively the best predictors of credit risks of banks in Iran. Having 25 percent, the rest of variables such as the net interest margin, the structured finance, deposit ratio, and macro-economic variables did not significantly impact the credit risk. It seems that these variables, especially the macro ones might affect the credit risk through intra-banking factors.
    Keywords: Credit Risk, Banking System, Bayesian Model Averaging, Weighted Average Least Squares (WALS)
  • Mohammad Naghi Nazarpour*, Farshid Salimi Page 57
    In this study, we set out to account for the question to what extent participation-based (civil participation, legal participation, Mudaraba) facilities during boom and bust periods have managed to steer national economy to production, employment, and investment in production segment in the face of highly volatile and crises and inflation-affected market. To do so, by using Markov-Switching Models of regime change, we explore the effect of participation-based facilities on production, employment, and investment. The study period of the research starts from 1984, i.e. the start of usury-free banking in Iran, and ends by 2012. The results of the estimation of Markov Model for bust and boom phases indicate that in the second regime namely boom and by an increase in participation-based contracts the rate of real interest, investment, and production increase, but the important issue in Iran’s economy is the enduring level of boom and bust phases, in that the extent to which the economy faces bust phase for the study period is 15 periods in contrast with 9 periods of boom according to the results of model estimation; as a result, the risk of using participation-based contracts will go up under such circumstances. Furthermore, since expectations play an important role in making decision on investment, any form of economic instability can have a negative impact on investment, production, and employment, as the results of the estimation of the two regimes confirm this.
    Keywords: Participation-Based Contracts, Real Segment of Economy, Oil, Money Shocks, Markov-Switching Model of Regime Change
  • Nasser Elahi*, Reza Izadi Page 85
    This paper investigates the effect of week-of-the-month on Iranian Foreign Exchange during 2006-2013. The weekly data for testing the hypothesis include foreign exchange rates of the free and official markets among the Iranian Rials (IR), US dollar (USD) and European Euro (EUR). Due to the clustered errors and conditional heteroskedasticity, ARCH models (Asymmetric ARCH) are applied to test the hypothesis. The findings reveal that free market rates exhibit turn-of-the-month effect. More precisely, the week-of-the-month effect was significantly positive and negative for dollar in the first week and fourth week respectively, and positive in the first and second weeks and negative in the fourth and fifth weeks for Euro respectively in the free market. In addition, in the official market, the weekly return for dollar in the first week and for Euro in the first and second weeks was significantly positive. These results could challenge the weak form of the efficient market hypothesis during the investigating period.
    Keywords: Week-of-the-Month Effect, Efficient Market, ARCH Models, Foreign Exchange Markets, Iran
  • Abolfazl Shahabadi*, Arash Hidari Page 105
    Research and development (R&D) as one of the inputs of innovation can increase firm's productivity through improving product quality or reducing average cost of production, and can have a positive effect on firm's profitability. So, the country's economic success, is that manufacturing firms that are innovative and produce goods that have the power to compete with similar foreign goods. Therefore, the aim of this study is to answer the question of what factors determine the firm's investment in research and development. For this purpose, both developed and developing countries have been selected to investigate determinants of their business enterprise research and development (BERD based on panel data approach using the 2SLS (two-stage least squares) method during the period 1995-2012. In this study, endogeneity of intellectual property rights are considered. Estimation results indicate a positive and significant effect of intellectual property rights, and university R&D intensity on business enterprise research and development (BERD) intensity. Access to internal funds variable has positive effect that is measured with domestic savings to GDP ratio with one period lag, which is significant only in developed countries. Also, the exports of high-tech variable has positive effect and significant for both groups of countries.
    Keywords: R, D, Innovation, Firm, Developing, Developed Countries
  • Vida Varahrami*, Hasan Ali Ghanbari Meman, Paria Amini Page 131
    In this paper, we survey provinces of Tehran and Esfahan which have the most volume of gas consumption in Iran. We estimate natural gas demand function of these two provinces in industry sector at 2000-2012 with dynamic panel method and price decomposition. Our hypothesis is that gas price has asymmetric effect on it's demand. Our estimation results reveal that short run price and output elasticities are less than long run and income elasticity of natural gas in short run and long run are high, because energy consumption in these provinces are more than international standards. Results reveal that natural gas price has asymmetric effect on natural gas in two provinces, elasticity of demand to increasing price is more than decreasing prices and lag of quantity of demand has high effect on current natural gas demand.
    Keywords: Natural Gas Demand in Industry Sector, Provinces of Tehran, Esfahan, Dynamic Panel, Asymmetric Effects of Price, Price, output Elasticities of Natural Gas Demand